JOHN PERLHAGEN

föddes i Eslöv. Efter studenten påbörjade han medicinska studier i Lund. Genom bekanta lärde han känna en färghandlarfamilj i Ängelholm. 1965 hade John kommit så långt i sin utbildning att det var dags för första läkarvikariatet över sommaren. John sökte dels till Orupsanatoriet i Höör och dels till KVS. Han blev antagen på båda ställena. Men KVS var snabbast att kontakta John. En dag ringde John Brolin och sa:
-Du är välkommen hit.
Det visade sig att färghandlarfamiljen umgicks med överläkaren på KVS och hade givit goda referenser.

Kungabesöket 1969


Doktor Perlhagen talar med kungen


Många somrar på KVS

- Jag kommer ihåg att jag sommaren 1965 hyrde ett f.d. grishus inne på gården hos Café Solbacken, ett hus som dock renoverats. Där bodde jag tillsammans med min blivande hustru Ulla, berättar John.

John återkom till KVS påföljande somrar som läkarvikarie och när han var färdig läkare fick han en fast ordinarie biträdande överläkartjänst på KVS och arbetade hela 1969 under överläkare Herrlin.

- I januari 1970 blev jag erbjuden tjänsten som underläkare på Barnkliniken i Ängelholm. Fem år senare var jag färdig specialist och då påbörjade jag den tjänst, som jag haft sedan dess, överläkare vid Barnkliniken i Ängelholm, berättar John.


Uthyrd till KVS

Till en början var John Perlhagen uthyrd till KVS en dag i veckan, sedan utökades detta och när överläkare Herrlin pensionerades övertog John ledarskapet för KVS.

1981 lades barnavdelningen ned.

- Det var jag som tog initiativet, säger John. Jag skrev ett brev till medicinalrådet Grünewald och påtalade att jag inte tyckte att det var rimligt längre att man ryckte upp barnen från sin hemmiljö och placerade dom långt hemifrån, där dom fick vistas i månader.

Varje landsting måste bygga upp sina egna barnhabiliterings- funktioner.

- Många av barnen skrev sig dock här för att få stanna kvar och fick då flytta med barnavdelningen till Ängelholm, säger John.

Ett betyg så gott som något.

- Under mina år, fortsätter John, kom ju barnen hit mycket p.g.a. den fina särskoleverksamheten och för bandageverkstaden, som hade ett gott rykte.

John Perlhagen surfade mycket i yngre dagar


Gamla traditioner

Att arbeta som läkare på KVS var mycket speciellt. Stranden var privat mark ända ner. Överläkaren hade sin egen badhytt på stranden och underläkaren hade sin, på behörigt avstånd. Utanför badhytten stod en skylt med texten ”Läkarehytt” och så fanns det en egen grop att sola i.

På nyårsdagen varje år måste du som läkare gå på uppvaktning hos överläkaren och önska gott nytt år. Det var tradition.

Ronderna på KVS var lite annorlunda. Man hade s.k. sittronder där barnet kom till doktorn istället för att doktorn gick ronden. Det var en gammal sedvänja. Barnen fördes fram i rullstol ett och ett. Varje patient krävde ganska mycket insatser, inte bara från läkarna utan även från andra. Med på sittronden satt förutom läkarsekreteraren, som stenograferade och sjuksköterskor även personal från skola, fritidsverksamhet och terapin, ett helt team.


Perlhagen har tjänstgjort utomlands i flera perioder. Bilden t.v. är från vistelsen i Saudi-Arabien och t.h. ser vi John Perlhagen klädd i Yemens nationaldräkt.


John Perlhagen arbetade för Rädda Barnen i Yemen


Högtflygande planer

Efter tiden på KVS tjänstgjorde John Perlhagen i utlandet i olika omgångar, i Saudi-Arabien för Sida och i Yemen för Rädda Barnen.

Förutom arbetet på KVS hade John ett stort antal bisysslor. Han var under en period Sommarsols läkare, han var Försäkringskassans förtroendeläkare och läkare för upp till 13 barnkolonier om somrarna i Vejbystrand med omnejd.

Trots att arbetet tagit mycket tid har det funnits plats för fritidsaktiviteter. John har vandrat mycket i fjällen, han har tagit såväl segelflyg- som motorflygcertifikat. Intresset för klassisk musik delar han med hustru Ulla, som är kantor.

Under åren 1992 fram till hösten 2004 var John Vejbyföreningens ordförande. Han är fortfarande aktiv och ingår bl.a. i föreningens KVS-grupp.

John gillar att cykla


Klicka här för att återvända till FEM ÖVERLÄKARE