Nyhetsarkivet

Specialguidning 2017-08-17

Gunilla Neumann och PeO Jansson hälsade 12 elever och 5 personal från gymnasiesärskolan i Ängelholm välkomna och berättade om KVK/KVS historia samt något om de sjukdomar som behandlats på sanatoriet. Studiebesöket blev mycket lyckat och kan få uppföljning.


Byvandring 2017-07-18

Gun Wendelbo och Gunilla Neumann samlade c:a 20 deltagare vid KVS-museet till en introduktion av kvällens promenad längs Byvägen. Väderleksprognosernas utlovade kvällssol lyste med sin frånvaro och jackorna sveptes täta kring torso.

Efter nästan två timmars berättelser om Byvägen då och nu, dess hus och innehavare, kände den lilla skaran sig välinformerad om Vejbystrands själ och tog upp en samstämd applåd för guiderna.


Byvandring 2017-07-04

Hamnarundan i kvällssol i Vejbystrand samlade på tisdagskvällen 12 mycket intresserade deltagare. I två timmar fick de höra berättelser om skeppare, fiskargubbar, andra världskrigets avspärrningar, simskola och fiskehoddor. Kvällen avslutades med berättelsen om vebypojken, som mönstrade på som mässpojke som 14-åring och inte kom hem förrän sex år senare. Då hade han varit i USA, Vancouver, Yokohama, Shanghai och i Hongkong bland annat och blev efter hemkomsten till Vejbystrand alltid kallad Chang!


Säsongsöppning 2017-06-25

Säsongsöppningen med "Minnenas kafé" den 25 juni hade 37 besökare, vilket gladde de tre värdinnorna Gunilla, Gun och Monica.


Niorna från Magnarp skola 2017-05-18

John Perlhagen och PeO Jansson tog emot klass 9 A och B på torsdagsförmiddagen och berättade om sanatoriets och byns historia. Eleverna och deras lärare utgjorde en skara av 40 intresserade åhörare.


Guidning på museet 2016-07-28

Den guidade museivandringen med John Perlhagen den 28 juli blev åter en succé och museet var fyllt till bredden med 45 intresserade besökande!


Barnaktivitet och byvandring 2016-07-19

Tisdagen den 19 juli genomfördes två evenemang på museet.

På förmiddagen besökte 14 barn i åldern 6-10 år aktiviteten "En dag på KVS", som Gunilla Neumann och Gun Wendelbo höll i.
Läs mer i artikeln på hd.se (klicka)

På kvällen, i vackert sommarväder, kom ett trettiotal deltagare till byvandringen "Hus och folk i Vejbystrand". Gunilla och Gun ledde också denna aktivitet under två intensiva timmar.


Minnenas café 2016-07-16

På museets andra ”Minnenas Café” den 16 juli var det strålande väder och vi hade 43 besökande. Som vanligt var det några duktiga barn, som vann glass i barntävlingen.


Minnenas café 2016-07-12

På "Minnenas Café" den 12 juli fick museet besök av 37 personer, däribland en del duktiga barn, som lyckades bra i museets barntävling och vann varsin glass. Museet mottog också en del foton i relation till dagens ämne: Särskolan.


Kvinnornas Vejbystrand 2016-07-05

Byvandringen den 5 juli, med Gun Wendelbo-Hansson och Gunilla Neumann, samlade en tapper skara som trotsade regnet under två timmar på tisdagskvällen. Fokus låg på olika kvinnoöden i byn under arton- och nittonhundratalet.


Specialistundersköterskor på museibesök 2016-05-26

Den 26 maj hade museet besök av en klass med specialistundersköterskor (24 + 2 lärare) från Akademi Båstad som fick ta del av såväl sjukhusets, som tuberkolosens och polions historia genom John Perlhagen.


KVS-museet öppnar för säsongen 2016-06-26

Läs artikeln i HD/NST genom att klicka på bilden.


Klass 9 A och B från Magnarps skola på studiebesök 2016-04-29

Fredagen den 29 april fick museet besök av lärare och elever från högstadiet i Magnarp. Inom loppet av några timmar berättade John Perlhagen om KVK/KVS-historia och Gunilla Neumann och Per-Olof Jansson tog emot på övervåningen och guidade kring byns övriga historia.

Niorna jobbar med hembygdens historia och skall förbereda en redovisning för lågstadiets elever. De skall även tillverka en informationsbroschyr/folder, som kan delas ut vid redovisningen.

Målet är att både niorna och lågstadieklasserna ska lära sig något om närmiljön, men eftersom de jobbar på olika plan inom detta arbetsområde, är målet dessutom att fånga publikens intresse och uppmärksamhet.


Guidad bytur II 2015-07-28

Trots det tveksamma vädret hade dubbelt så många personer som vid förra vandringen mött upp vid KVS-museet på kvällen den 28 juli för att under guidning av Gun Wendelbo-Hanssons och Gunilla Neumann få vet lite mer om Vejbystrands historia.


Särskolecafé 2015-07-21

Det var många glada återseenden när 60-talet personer kom till Minnenas Café, tema särskola, på KVS-museet den 21 juli.

Flera hade foton med som scannades på plats, bl.a. ett intressant foto av en polioklocka.

Museet erhöll även en tavla med ordningsregler för Onsjökolonin och den tavlan finns nu i utställningen om barnkolonierna.


Guidad bytur 2015-07-12

Ett tjugotal personer samlades vid museet den 14 juli för att ta del av Gun Wendelbo-Hanssons och Gunilla Neumanns berättelser om Vejbystrands historia i allmänhet och Byvägens i synnerhet.

Strax efter kl. 18 påbörjades fotvandringen med första stopp på gröningen mellan Berberisvägen och Sanatorievägen.


KVS-mästerskap i bangolf 2015-07-15

Femtiotalet personer hade lockats till Sveriges äldsta minigolfbana söndagen den 12 juli. De allra flesta valde att ställa upp i någon av de två klasserna.

KVS-mästare i klass 1 (t.o.m. 10 år) blev Max Winther och i klass 2 Elin Sundberg. Fullständig resultatlista finns anslagen på KVS-museet.


Minnenas Café 2015-07-07

Över 80 vejbybor tog tillfället i akt att besöka Minnenas Café på KVS-museet den 7 juli 2015.

394 foton lämnades in för scanning och finns nu i museets digitala arkiv. Många intressanta dokument om gamla Vejbystrand överlämnades också.

Som tack kunde besökarna dricka kaffe och äta 7 sorters kakor, bakade av hjälpsamma vejbybor.


Säsongsöppning 2015-06-21

Det kom 65 besökare till museets säsongöppning 2015-06-21. Många ville delta i lotteriet om en flygresa. När dragningen gjorts genom Erik Emmertz försorg, stod vejbysonen Bengt Herrlin som vinnare. Stort grattis önskar vi honom!


Årets nyheter 2015

Nya specialutställningar:
  • Målarna på KVK som tog semester
  • Hur miljövänligt var KVK?
  • Personutvecklingen genom åren
  • Så löstes turberkulosens gåta
  • Simskolan i hamnen
  • Tant Rakel - lekskolans pionjär
  • Teater i Vejbystrand

Minnen från särskoletiden 2015-04-20

Den 20 april besökte Varbergs Arbetscentrum KVS-museet. Anledningen till besöket var att en av deltagarna, Inga-Lena, gått i särskola på KVS. Inga-Lena berättade om åren 1961-1972 som elev på KVS, för de särskollärare som mött upp vid museet.

Ingrid Knutsson bjöd på fika och besöket avslutades med en rundvandring på området.


Studiebesök från Magnarps skola 2015-04-13

Normalt har vi på museet guidade visningar för skolor och föreningar under perioden september – mars, eftersom utställningarna förnyas varje år med början i april.

I år har vi gjort ett undantag och den 13 april kunde vi hälsa klass 9 vid Magnarps skola välkomna på ett 2 timmars studiebesök. Under veckorna 13-17 arbetar nämligen klassen med ett projekt om hembygdens historia som senare i vår skall redovisas för lågstadieeleverna på skolan.


Skyltar värnar om historia

Med hjälp av ett 20-tal skyltar vill KVS-museets entusiaster påminna besökare om områdets historia. Arbetet med att sätta upp skyltarna pågår för fullt. När museet öppnar för säsongen den 22 juni ska alla finnas på plats.
– När sanatoriet fanns var det en central del av samhället men nu har det fallit lite i glömska. Det är inte många som vet var de gamla byggnaderna låg, säger Åke Dahl.

Viktiga platser. I området finns och har funnits många kulturminnen. Med hjälp av KVS-museets arkiv med text och bild samt intervjuer med folk har man arbetat fram skyltarna som sitter både vid byggnader som finns kvar och byggnader som rivits samt platser som Sveriges äldsta minigolfbana som ligger i Sanatorieskogen, hästkyrkogården och ligghallen på stranden.

Rädd om arvet. Under sommaren ska det även komma upp en samlingstavla vid museet som visar var alla skyltar finns. – De här skyltarna har funnits som förslag i kanske 15 år och det känns jätteskoj att de kommer på plats. Det känns väldigt viktigt och jag värnar om att alla människor ska vara rädda om sin hembygd och sitt arv. Ju mer man känner till om saker desto räddare är man om dem, säger Lena Martholm.

”Väldigt tacksamma”
– Texterna på skyltarna är författade utifrån vad vi vet, vad vi kunnat läsa oss till i skrifter och vad folk har berättat för oss. Om någon skulle upptäcka felaktigheter i skyltarna får de gärna meddela oss, menar Lars Olefeldt som är glad för att projektet har fått stöd även utifrån;
– Vi på KVS-museet är väldigt tacksamma att både privata fastighetsägare och kommunen har låtit oss sätta upp skyltarna.

Lotta Venhagen/Lokaltidningen


Maten var en viktig ingrediens i vården

Frisk luft och sol, i kombination med vila och näringsrik mat, var huvudingredienserna i behandlingen av TBC under många år. Här berättar 8 patienter och 2 biträden på KVK om de viktiga måltiderna på sanatoriet och vad de tyckte om maten. Ett har alla tio gemensamt och det är att de tyckte för det mesta att var maten väldigt god.

Klicka på bilden för att komma till sidan om maten >


Till toppen av sidan.