JOHN BROLIN - golfspelaren

1948-1965

John Brolin föddes i Söderhamn i Hälsingland år 1900. Under åren 1929-1935 tjänstgjorde han som underläkare vid KVK under olika perioder, allt som allt i tre och ett halvt år. Det var vid denna tid han träffade sin blivande maka Marianne, Ernst Lindahls dotter.

I mitten av 1940-talet tjänstgjorde John Brolin som underläkare på Styrsö kustsanatorium. Familjen bodde på en ö en halv timmas båtfärd från Göteborg. Somrarna tillbringades i Vejbystrand, på Villa Maria där Ernst Lindahl bodde som pensionär.

Johns hustru trivdes emellertid inte på Styrsö vintertid, det var alltför isolerat. Så familjen flyttade till Göteborg och John började arbeta på Mölndals sjukhus 1947. Året efter tillträdde John Brolin tjänsten som överläkare vid KVK.

John Brolin vid skrivbordet


Smekte gipsen

Doktor Brolin ansågs av många vara en skicklig ortoped. Det krävs stor skicklighet för att göra avgjutningar för bandage.
En undersköterska, som sett honom i arbete vid många tillfällen, sa en gång:
- O, doktor Brolin han gjorde så granna gipsar, han liksom smekte fram dom…


Brolin opererar tv. Operation pågår th.


Golf hjälper mot allt

Doktor Brolins största fritidsintresse var golf. Golf var det absolut viktigaste för honom. Det började han med tidigt, på 1950-talet redan. Han hävdade med bestämdhet att golf det hjälpte mot allting. Ortoped som han var, ansåg han att det bästa för ryggen var att spela golf. John Brolin var verkligen en hängiven golfare. På fritiden gick han alltid klädd i golfbyxor och keps. Han var medlem i Båstads Golfklubb. En gång gjorde han hole-in-one där. Men det var nog en kombination av mycket spel plus en hel del tur.

John Brolin går ronden


Tvingade sonen spela bridge

John Brolin spelade även mycket bridge. Han lärde frun att spela bridge, någorlunda i alla fall. Yngste sonen Ulf blev redan som 9-10-åring tvingad stanna hemma, när han egentligen ville ut och leka. Man ska vara fyra i bridge. Ulf fick sitta och hålla korten. Ulf tyckte detta var död och pina. Han begrep ju ingenting.

Men det satte sina spår. Senare i livet blev Ulf våldsamt intresserad av bridge, han blev t.o.m. stormästare i detta kortspel.


Kungabesöket 1969


Praktiserade som expedit

John Brolin skojade mycket. Han hade humor, skojade med alla och var nog väldigt omtyckt.
Han blev inte arg så lätt. Han hade tålamod.
Om han någon gång blev arg brukade familjen skoja och säga att ”hälsingeblodet svallade”, men han blev aldrig riktigt arg.
Han var en glad ”gosse” och gnällde aldrig, inte ens som sjuk på senare år.

Han hade väldigt roligt när han åkte in till Ängelholm. På den tiden handlade man på Dahlmans Conditori och i Adolf Nilssons köttaffär. Där skulle man handla. Det bara var så. Damerna där tyckte det var så trevligt när doktor Brolin kom, för han gick innanför disken och svarade i telefon och tog emot beställningar hos Dahlmans och sedan expedierade han innanför disken hos Nilssons. Då var han i sitt esse. Han gjorde det på ett mycket charmigt sätt som damerna gillade.

John var mycket idrottsintresserad. Han tyckte om att åka skidor, så fort snön kom, hemmavid och vid Hålehall. Han besökte under många år Sälen, men det var nog inte bara skidorna som lockade. Det var alltid under den s.k. bridgeveckan.


John Brolin och syster Thyra hälsar på kungen tv. Inrikesministern på besök th.


Nöp kungen i näsan!

1969 kom kung Gustav Adolf på besök till Vejbystrand. John Brolin erinrade då kungen om att Johns fru, vid kungens förra besök 1910, klättrat upp i kungens knä och dragit honom i näsan. Johns fru var då bara 1 år.

John var glad för mat. Fru Brolin öppnade en dag kylskåpet för att ta fram lite rester som hon ställt i ordning i en skål för att ge till hunden Sassa, en cockerspaniel. Men skålen var borta.
- Var är maten till Sassa? frågade hon.
- Den har jag ätit upp, sa John.
Han visste inte att resterna från gårdagens middag var avsedda för hunden.

Brolin var lite av en tänkare, läste kolossalt mycket, ofta seriös litteratur.

När han slutade sin tjänst på KVS kunde man läsa följande i årsberättelsen:
”Under sammanlagt 21 år har således doktor Brolin uppehållit läkarbefattning på sanatoriet. Genom skicklighet i yrket och genom stimulerande vänlighet vid behandlingen av patienter och samarbetet med personalen har doktor Brolin tillvunnit sig uppskattning och tillgivenhet.”
John Brolin blev 89 år.

John Brolin gipsar


Klicka här för att återvända till FEM ÖVERLÄKARE