Nyhetsarkivet

Den nyrenoverade källaren har blivit en fin och praktisk samlingslokal.

Museivärdarna avtackades 2021

Efter sommarsäsongens succéartade frekvens av dryga 700 besökare, kunde utställningssamordnare Sven Wendelbo summera verksamheten och tacka alla trogna, men också nya, museivärdar som ställt upp för att värna byns historiska arv.

Årets teman har varit "Vejbybor som drog västerut för att finna sitt upphälle" och "Trädgårdsodligarna, som var grunden för ett bra kosthåll på sanatoriet."

Sven hade också efter idogt arbete renoverat och ställt iordning museets källarlokal, där de 34 värdarna förplägnades med bröd och smör, allehanda charkuterivaror, goda ostar och annat, som paret Wendelbo arrangerat på aptitretande brickor.

Det blev en riktig "hyggekväll" som stärkte sammanhållningen och viljan att fortsätta museiverksamheten, trots att pendemitiderna varit tunga.


Avstämningsmöte för museivakterna 3 september 2019

Så var det dags för en summering av sommaren 2019 på KVS-museet!

Tisdagen den 3 september var alla sommarvärdarna inbjudna till korvgrillning och tårta och 35 personer hörsammade inbjudan.

Säsongen har varit lyckad och stämningen var glad och positiv. Sven Wendelbo redogjorde för de aktiviteter som varit och presenterade ett sammandrag av ekonomin.


Klicka på bilden för fördjupningstext som pdf.

Victoria av Baden den 6 augusti 2019

Det blev en välbesökt kväll på museet, då Gun Wendelbo Hansson och PeO Jansson berättade om kronprinsessan/drottningen Victoria av Baden. De 23 åhörarna fick en resumé av hennes liv och insikt i hennes mångfacetterade begåvning. Victoria lånade sitt namn till doktor Lindahl sanatorium, eftersom hon själv led av luftrörs- och lungrelaterade problem. Hennes fascinerande levnadsöde kring det förra sekelskiftet, då de stora monarkierna blomstrade, tog en abrupt vändning efter det första världskriget.


Allsångskväll den 30 juli 2019

Museets andra allsångskväll lockade inte ut så många vejbystrandsbor, men de som kom fick sig till livs både slagdängor från förr och kunde sjunga med i vishäftet, men inte nog med det! Kusinerna i "Jönssonligan" serverade såväl dryck som hembakade munkar med blåbärssylt. Mums! Tack till alla, inte minst till musikerna Gull-Britt, Sven-Olof och Björn.


"Så roade man sig förr" - byvandring 16 juli 2019

Det blev rekorddeltagande för museets byvandringar då 73 deltagare samlades för att gå runt i byn med Gun Wendelbo Hansson, Gunilla Neumann och PeO Jansson som guider.
De berättade om hur man roade sig i Vejbystrand för några decennier sedan vid olika stationer. Vädret var ljummet och soligt, om än något blåsigt, vilket gjorde det lite svårt med ljudet emellanåt.
Efter två timmar med fakta och anekdoter kunde deltagarna vända hemåt med minnesbilder från det förflutna och ett leende på läpparna.


Musikerna var verkligen på hugget denna premiärkväll för allsången. Gunilla, Gun och PeO var ledsångare.

Allsångskväll den 9 juli 2019

Det var en skara fylld av sångarglädje som samlades på museet på tisdagskvällen, då den första allsångskvällen någonsin gick av stapeln där.
Vistexter på kända melodier av Gunhild Magnusson från slutet av fyrtiotalet musicerades och varvades med berättelsen om hennes insjuknande i TBC och remittering till KVK, där hon opererades och låg i gipsvagga i flera år.
Fortsättning följer den 30 juli.

Publiken var aktiva med hjälp av sånghäftena.

John Perlhagen informerade om poliotiden på KVS.

Uppstartsmöte med museivakterna den 12 juni 2019

Sven Wendelbo informerade inledningsvis om sommarsäsongens program och utställningsnyheter, varvid John Perlhagen tog vid och berättade om sjukhusets period med poliopatienter och sjukdomens karaktäristiska. Avslutningsvis lät mötesdeltagarna sig väl smaka av de goda smörrebröden vid utemöblerna i den ljumma kvällen.


John Perlhagen berättade om sjukhusets historia

Föreläsningar för 9:orna den 16 maj 2019

Magnarp skola besökte museet med 45 lärare och elever för att lära sig mer om Vejbystrands historia.

Foto: Gun Wendelbo Hansson


Avstämningsmöte 28 augusti

Uppslutningen var stor när Sven Wendelbo tog till orda. Åke förser Stig Olsson med en "sluring" i bröd.

Vår- och sommarsäsongen för KVS/Vejbystrand museet har varit rekordartat med drygt 1300 besökare. Då är flera speciella aktiviteter inräknade, såsom föreläsningar, specialvisningar och byvandringar.

Årets temautställningarna har uppmärksammats och varit så omtyckta, att mötet beslutade fortsätta med dem ytterligare en säsong.

När information om ekonomin och idéer om kommande evenemang ventilerats, lät museivärdarna sig väl smaka av Åke Dahls grillade korvar med tillbehör.

Sven passade på att tacka alla i församlingen för deras goda ideella insatser, som gör museiverksamheten möjlig, och hoppades att de under kommande säsong ställer upp lika beredvilligt.


Ett sjukhus vid havet 31 juli

Trots att årets dittills varmaste dag sugit musten ur de flesta, strömmade 25 nyfikna åhörare till vid KVS-museet när klockan närmade sig 18.

Efter en liten introduktion av kvällens program och förutsättningar, berättade Gun Wendelbo Hansson om visionären och superentreprenören Ernst Lindahl - en av grundarna till samhället Vejbystrand.

Han byggde upp ett sjukhus vid havet för vård av TBC-patienter med företrädesvis tuberkulos i skelettet.

När verksamheten var fullt utbyggd under 1940- och 50-talet, vårdades c:a 300 patienter och anläggningen av en personal på 150 st.

Efter drygt en- och enhalv timme, med en liten dryckes- och glasspaus insprängd, ljöd åskådarnas applåder och Gun tackade dem för visat intresse. Information gavs om kommande evenemang innan uppbrottet i den varma sommarkvällen.


Hamnarundan 17 juli

Gunilla berättar om hamnen och fisket i början av 1900-talet.
Ett mycket lätt regn hade pudrat marken vid 17:30-tiden, men då det var dags för samling vid lekplatsen på hamnplanen, hade det hunnit upphöra och Gun Wendelbo Hansson kunde tillsammans med Gunilla Neumann hälsa en skara på 45 åhörare välkomna och inkassera deltagaravgifterna.

Därefter fick de ta del av berättelser om midsommarfirande, badgästaliv på stranden och bryggan, hamnen och fisket, fiskebodarna och "Jänkens" eskapader, kustvakten Erik Röyter, fiskaren George Kronfält och avslutningsvis Jan Peter Johannessons, Bernhard Janssons och John Janssons gård på Hamnvägen 10.

Den sistnämnde gick under smeknamnet "Shang" och var en skald av stora mått. Dessutom i unga år en riktig äventyrare i Indiana Jones - klass. Han blev sjöman redan som 16-åring och kom inte hem förrän 5 år senare, då Andra Världskriget stod för dörren.


Byavandring den 10 juli

John Perlhagen inledningstalade vid museet
”Livet på kollo" lockade 25 intresserade att vandra med oss till några av byns barnkolonier. Dr John Perlhagen inledde vid museet och berättade att barnkolonierna kom till i fattig-Sverige på 1920- och 30-talet. Undernärda barn valdes ut för att komma till kusten, bada, leka, sola och äta näringsriktig mat.
I Vejbystrand med omnejd fanns det på 1950-talet 20 sommarkolonier, som kunde ta emot så gott som tusen barn i olika grupper på somrarna.
Vandringen gick förbi Tollarps-, Björnekulla-, Onsjö-, Vinslövs-, DVR:s och Kopparbergs koloni. Några deltagare hade egna erfarenheter och kunde berätta om personliga upplevelser. Det blev en äkta berättarrunda.
Att vi dessutom bjöds på en härlig regnskur kändes bra!
Guider var John Perlhagen, Gunilla Neumann och Gun Wendelbo-Hansson.
Läs mer >

Brevbäraren med många talanger

Sven Wendelbo berättade om Gustaf Jönsson "Jänken"
Berättarkvällen på museet den 3 juli samlade 25 åhörare, som fick höra historier om familjen Jönsson på Saltörsvägen, såväl från den lilla som från den stora världen. Gun och Sven Wendelbo Hansson ledde dialogen kring fotograf Lennart Jönssons liv och verk, med god hjälp av hans syskonbarn och inpass från andra närvarande. Övriga utställningsnyheter presenterades innan den trevliga sammankomsten upplöstes i den ljumma sommarkvällen.

Kultursällskapet på besök

Strax innan kl. 17 onsdagen den 4 juli rullade bil efter bil nedför backen på det gamla KVS-området. Snart var en skara förväntansfulla kultursällskapare samlade framför museets entré, där Rita Aatola och Lena Ström van Lier prickade av och uppbar avgift, medan PeO Jansson försåg var och en med klisteretikett för gruppindelning. Han hälsade därefter alla välkomna och presenterade kvällens övriga guider - John Perlhagen, Sven Wendelbo och Gunilla Neumann - samt lite ordningsregler, varpå berättelserna om sjukhuset, dess utemiljö, Vejbystrands historia och årets temautställning tog vid. Efter dryga timmen serverade Gun Wendelbo gott hembakat bröd och kaffe/te ute vid trädgårdsmöblerna eller där plats medgavs. Det vackra vädret bidrog i högsta grad till att kvällen blev en succé.

KVS-Vejby Museum öppnade för säsongen

Den 24 juni öppnades museet för säsongen av Mats Nilsson på Stiftelsen Gripen, som sponsrat årets utställning.

Upptaktsmöte för museiväktarna

Sven Wendelbo informerade om årets utställningsnyheter

Tisdagen den 12 juni samlades sommarens museiväktare för att orientera sig på museet om de förändringar som åstadkommits. Särskilt uppmärksammat blev att rinnande vatten fanns att tillgå och att en toalett installerats.


Fredrika Bremer förbundets lokalavdelning i Båstad

Några förväntansfulla "Fredrikor" väntar på föreläsning om verksamheten på KVK/KVS.

Det var ett 15-tal damer som kom på museibesök onsdagen den 16 maj. Vädret visade sig från sin bästa sida och guiderna Gun Wendelbo Hansson och Per-Olof Jansson tog emot och hälsade välkommen på trappan.

Det var ett nöjt gäng som drog vidare för ett fikastopp på vägen hem.


KVS-museet smygöppnar med föreläsningar

Föreningen Tre byar på besök i KVS-museet den 12 april. Trångt men hemtrevligt under kaffepausen.

Den 12:e och 19:e april fick museet besök av föreningen Tre byar (Jonstorp, Farhult och Mjöhult). På museet berättade dr John Perlhagen om sjukhusets historia och Gun Wendelbo-Hansson berättade om samhället Vejbystrand, som växte upp utanför sjukhusets grindar.

”Kvinnornas Vejbystrand” hette en föreläsning som Gunilla Neumann, Gun Wendelbo-Hansson och Sven Wendelbo-Hansson höll inför SPF:s medlemmar på Victoriagården den 27 mars. Här lyftes kvinnor med helt olika liv fram och publiken fick med hjälp av bilder och berättelser lära känna många spännande personligheter.


April 2018 - den efterlängtade toaletten är klar!

Åke lägger sista handen vid avloppsinstallationen i källaren.

Arbetet med att dra in vatten och avlopp till museet har pågått under april månad och är nu i sin slutfas. Det är framförallt Åke Dahl och Sven Wendelbo som jobbat med projektet.

Installationen föregicks av idogt förhandlingsarbete under vintern mellan Vejbyföreningens representant Björn Roxlin och den välvilligt inställda fastighetsägaren.


Specialguidning 2017-08-17

Gunilla Neumann och PeO Jansson hälsade 12 elever och 5 personal från gymnasiesärskolan i Ängelholm välkomna och berättade om KVK/KVS historia samt något om de sjukdomar som behandlats på sanatoriet. Studiebesöket blev mycket lyckat och kan få uppföljning.


Byvandring 2017-07-18

Gun Wendelbo och Gunilla Neumann samlade c:a 20 deltagare vid KVS-museet till en introduktion av kvällens promenad längs Byvägen. Väderleksprognosernas utlovade kvällssol lyste med sin frånvaro och jackorna sveptes täta kring torso.

Efter nästan två timmars berättelser om Byvägen då och nu, dess hus och innehavare, kände den lilla skaran sig välinformerad om Vejbystrands själ och tog upp en samstämd applåd för guiderna.


Byvandring 2017-07-04

Hamnarundan i kvällssol i Vejbystrand samlade på tisdagskvällen 12 mycket intresserade deltagare. I två timmar fick de höra berättelser om skeppare, fiskargubbar, andra världskrigets avspärrningar, simskola och fiskehoddor. Kvällen avslutades med berättelsen om vebypojken, som mönstrade på som mässpojke som 14-åring och inte kom hem förrän sex år senare. Då hade han varit i USA, Vancouver, Yokohama, Shanghai och i Hongkong bland annat och blev efter hemkomsten till Vejbystrand alltid kallad Chang!


Säsongsöppning 2017-06-25

Säsongsöppningen med "Minnenas kafé" den 25 juni hade 37 besökare, vilket gladde de tre värdinnorna Gunilla, Gun och Monica.


Niorna från Magnarp skola 2017-05-18

John Perlhagen och PeO Jansson tog emot klass 9 A och B på torsdagsförmiddagen och berättade om sanatoriets och byns historia. Eleverna och deras lärare utgjorde en skara av 40 intresserade åhörare.


Guidning på museet 2016-07-28

Den guidade museivandringen med John Perlhagen den 28 juli blev åter en succé och museet var fyllt till bredden med 45 intresserade besökande!


Barnaktivitet och byvandring 2016-07-19

Tisdagen den 19 juli genomfördes två evenemang på museet.

På förmiddagen besökte 14 barn i åldern 6-10 år aktiviteten "En dag på KVS", som Gunilla Neumann och Gun Wendelbo höll i.
Läs mer i artikeln på hd.se (klicka)

På kvällen, i vackert sommarväder, kom ett trettiotal deltagare till byvandringen "Hus och folk i Vejbystrand". Gunilla och Gun ledde också denna aktivitet under två intensiva timmar.


Minnenas café 2016-07-16

På museets andra ”Minnenas Café” den 16 juli var det strålande väder och vi hade 43 besökande. Som vanligt var det några duktiga barn, som vann glass i barntävlingen.


Minnenas café 2016-07-12

På "Minnenas Café" den 12 juli fick museet besök av 37 personer, däribland en del duktiga barn, som lyckades bra i museets barntävling och vann varsin glass. Museet mottog också en del foton i relation till dagens ämne: Särskolan.


Kvinnornas Vejbystrand 2016-07-05

Byvandringen den 5 juli, med Gun Wendelbo-Hansson och Gunilla Neumann, samlade en tapper skara som trotsade regnet under två timmar på tisdagskvällen. Fokus låg på olika kvinnoöden i byn under arton- och nittonhundratalet.


Specialistundersköterskor på museibesök 2016-05-26

Den 26 maj hade museet besök av en klass med specialistundersköterskor (24 + 2 lärare) från Akademi Båstad som fick ta del av såväl sjukhusets, som tuberkolosens och polions historia genom John Perlhagen.


KVS-museet öppnar för säsongen 2016-06-26

Läs artikeln i HD/NST genom att klicka på bilden.


Klass 9 A och B från Magnarps skola på studiebesök 2016-04-29

Fredagen den 29 april fick museet besök av lärare och elever från högstadiet i Magnarp. Inom loppet av några timmar berättade John Perlhagen om KVK/KVS-historia och Gunilla Neumann och Per-Olof Jansson tog emot på övervåningen och guidade kring byns övriga historia.

Niorna jobbar med hembygdens historia och skall förbereda en redovisning för lågstadiets elever. De skall även tillverka en informationsbroschyr/folder, som kan delas ut vid redovisningen.

Målet är att både niorna och lågstadieklasserna ska lära sig något om närmiljön, men eftersom de jobbar på olika plan inom detta arbetsområde, är målet dessutom att fånga publikens intresse och uppmärksamhet.


Guidad bytur II 2015-07-28

Trots det tveksamma vädret hade dubbelt så många personer som vid förra vandringen mött upp vid KVS-museet på kvällen den 28 juli för att under guidning av Gun Wendelbo-Hanssons och Gunilla Neumann få vet lite mer om Vejbystrands historia.


Särskolecafé 2015-07-21

Det var många glada återseenden när 60-talet personer kom till Minnenas Café, tema särskola, på KVS-museet den 21 juli.

Flera hade foton med som scannades på plats, bl.a. ett intressant foto av en polioklocka.

Museet erhöll även en tavla med ordningsregler för Onsjökolonin och den tavlan finns nu i utställningen om barnkolonierna.


Guidad bytur 2015-07-12

Ett tjugotal personer samlades vid museet den 14 juli för att ta del av Gun Wendelbo-Hanssons och Gunilla Neumanns berättelser om Vejbystrands historia i allmänhet och Byvägens i synnerhet.

Strax efter kl. 18 påbörjades fotvandringen med första stopp på gröningen mellan Berberisvägen och Sanatorievägen.


KVS-mästerskap i bangolf 2015-07-15

Femtiotalet personer hade lockats till Sveriges äldsta minigolfbana söndagen den 12 juli. De allra flesta valde att ställa upp i någon av de två klasserna.

KVS-mästare i klass 1 (t.o.m. 10 år) blev Max Winther och i klass 2 Elin Sundberg. Fullständig resultatlista finns anslagen på KVS-museet.


Minnenas Café 2015-07-07

Över 80 vejbybor tog tillfället i akt att besöka Minnenas Café på KVS-museet den 7 juli 2015.

394 foton lämnades in för scanning och finns nu i museets digitala arkiv. Många intressanta dokument om gamla Vejbystrand överlämnades också.

Som tack kunde besökarna dricka kaffe och äta 7 sorters kakor, bakade av hjälpsamma vejbybor.


Säsongsöppning 2015-06-21

Det kom 65 besökare till museets säsongöppning 2015-06-21. Många ville delta i lotteriet om en flygresa. När dragningen gjorts genom Erik Emmertz försorg, stod vejbysonen Bengt Herrlin som vinnare. Stort grattis önskar vi honom!


Årets nyheter 2015

Nya specialutställningar:
  • Målarna på KVK som tog semester
  • Hur miljövänligt var KVK?
  • Personutvecklingen genom åren
  • Så löstes turberkulosens gåta
  • Simskolan i hamnen
  • Tant Rakel - lekskolans pionjär
  • Teater i Vejbystrand

Minnen från särskoletiden 2015-04-20

Den 20 april besökte Varbergs Arbetscentrum KVS-museet. Anledningen till besöket var att en av deltagarna, Inga-Lena, gått i särskola på KVS. Inga-Lena berättade om åren 1961-1972 som elev på KVS, för de särskollärare som mött upp vid museet.

Ingrid Knutsson bjöd på fika och besöket avslutades med en rundvandring på området.


Studiebesök från Magnarps skola 2015-04-13

Normalt har vi på museet guidade visningar för skolor och föreningar under perioden september – mars, eftersom utställningarna förnyas varje år med början i april.

I år har vi gjort ett undantag och den 13 april kunde vi hälsa klass 9 vid Magnarps skola välkomna på ett 2 timmars studiebesök. Under veckorna 13-17 arbetar nämligen klassen med ett projekt om hembygdens historia som senare i vår skall redovisas för lågstadieeleverna på skolan.


Skyltar värnar om historia

Med hjälp av ett 20-tal skyltar vill KVS-museets entusiaster påminna besökare om områdets historia. Arbetet med att sätta upp skyltarna pågår för fullt. När museet öppnar för säsongen den 22 juni ska alla finnas på plats.
– När sanatoriet fanns var det en central del av samhället men nu har det fallit lite i glömska. Det är inte många som vet var de gamla byggnaderna låg, säger Åke Dahl.

Viktiga platser. I området finns och har funnits många kulturminnen. Med hjälp av KVS-museets arkiv med text och bild samt intervjuer med folk har man arbetat fram skyltarna som sitter både vid byggnader som finns kvar och byggnader som rivits samt platser som Sveriges äldsta minigolfbana som ligger i Sanatorieskogen, hästkyrkogården och ligghallen på stranden.

Rädd om arvet. Under sommaren ska det även komma upp en samlingstavla vid museet som visar var alla skyltar finns. – De här skyltarna har funnits som förslag i kanske 15 år och det känns jätteskoj att de kommer på plats. Det känns väldigt viktigt och jag värnar om att alla människor ska vara rädda om sin hembygd och sitt arv. Ju mer man känner till om saker desto räddare är man om dem, säger Lena Martholm.

”Väldigt tacksamma”
– Texterna på skyltarna är författade utifrån vad vi vet, vad vi kunnat läsa oss till i skrifter och vad folk har berättat för oss. Om någon skulle upptäcka felaktigheter i skyltarna får de gärna meddela oss, menar Lars Olefeldt som är glad för att projektet har fått stöd även utifrån;
– Vi på KVS-museet är väldigt tacksamma att både privata fastighetsägare och kommunen har låtit oss sätta upp skyltarna.

Lotta Venhagen/Lokaltidningen


Maten var en viktig ingrediens i vården

Frisk luft och sol, i kombination med vila och näringsrik mat, var huvudingredienserna i behandlingen av TBC under många år. Här berättar 8 patienter och 2 biträden på KVK om de viktiga måltiderna på sanatoriet och vad de tyckte om maten. Ett har alla tio gemensamt och det är att de tyckte för det mesta att var maten väldigt god.

Klicka på bilden för att komma till sidan om maten >


Till toppen av sidan.